Om Perro de agua Español

Historia

Gordon (Mokelassog de Ubrique) in action i Spanien.

Perron en mycket gammal ras som funnits i Spanien sedan urminnes tider. Rasen har överlevt tack vare att herdar, fiskare och jägare uppskattat den och fortsatt avla på deras goda egenskaper.  Rasen är i grunden en arbetande hund, främst användes den för att vakta och driva getter, som apportör av fiskarna och vid jakt som spårhund.

Spansk hund dyker efter leksak i pool i Spanien

Lite speciellt är att våra hundar gärna dyker under vattnet för att apportera.

Perro de Agua Español blev först tillfälligt godkänd som ras av FCI (Internationella kennelklubben) 1989 i grupp 8 vattenhundar och efter ett nytt godkännande blev rasen slutligen godkänd 1999.

I dag används rasen fortfarande som herde-, jakt-, fiske- och vakthund i Spanien, främst i Andalusien. Men rasen har även fått nya arbetsområden i Spanien, tex som sök- och räddningshund och används av brandmän och räddningsmanskap vid katastrofer, samt även av polisen vid landets gränser.


I Sverige

1997 kom de två första exemplaren av rasen till Sverige De senaste åren har flera hundar importerats från Spanien, Finland, England och Belgien för att försöka bredda den lilla avelsbas som finns. År 2008 föddes 25 kullar och idag finns snart 2000 hundar i Sverige.

Rastypiskt

Pälsen – lämpar sig väl för både torrt respektive fuktigt klimat. Perron fäller inte, utan måste klippas. Pälsen ska inte borstas eller friseras, utan den klipps jämnlång med maskin så ofta som önskas (vanligtvis 1-3 gånger per år).

Perron är en rustik hund, atletiskt byggd som behöver regelbunden motion. Den är till karaktären trogen, lydig, glad, arbetsvillig, vaksam (betyder att den är på sin vakt – inte att den är reserverad, det är en vanlig missuppfattning) och välbalanserad. Till det också exceptionellt lättlärd och anpassningsbar.

Mankhöjd: Tik 40-46 cm, hane 44-50 cm.

Vikt: Tik 14-18 kg, hane 18-22 kg.

Färg: Enfärgad vit, svart el brun i olika nyanser. Tvåfärgad vit-brun el vit-svart i olika nyanser. Perron ska inte vara trefärgad eller tan-tecknad.

Rasen kan födas med svans i olika längder; lång svans, kort svans, stubbsvans och avsaknad av svans.

Hur är en perro?

I regel är den vuxna perron livlig utomhus och lugnet själv inomhus. Detta förutsätter dock att den tidigt fått lära sig att koppla av (vara passiv). Perron är också signalkänsligt, lättlärd och följsam. Att den är väldigt signalkänslig gör att den lätt reagerar på det som är obekant.

En perro kan (men ska helst inte) även vara osäker i möten med obekanta människor och hundar och är ofta ointresserad av dem. Läs om mentalitet och BPH här BPH – Beteende och personlighetsbeskrivning hund. Här kan du läsa om min syn på mentalitet och vad du behöver tänka på: Att tänka på när du köper valp.

Vad behöver perron?

Perron är beroende av att ha en tydlig och beslutsfattande ägare. Det är du som bestämmer vem din hund ska hälsa på – inte hunden och definitivt inte personen du möter. Vikten av passivitetsträning kan inte nog betonas och den mentala stimulansen är oerhört viktig. Detta i den form som passar er bäst.

För att få en hund som fungerar bra är det viktigt att valpen tidigt får följa med på nya platser, på besök hos vänner, arbetsplatser , åka buss etc. Den behöver också tidigt lära sig hanteras av okända hundkunniga människor.

Vad behöver jag tänka på som ägare?

Man brukar säga att ”man får den hund man förtjänar”. Det kan bli extra tydligt om man köper en perro och inte är medveten om att det krävs jobb för att få en trevlig hund.  Med tydligt ledarskap får du en hund som litar på dig och i regel är väldigt trevlig, både mot dig och människor i omgivningen. Jag tycker att temperamentet förbättrats år från år och att vi idag ser färre osäkra hundar.

En perro kan, som alla hundar, bli stressad och ha svårt att koppla av – vilket ofta resulterar i att hunden planlöst går omkring och gnäller, far runt som en virvelvind eller drar i kopplet och stretar även om ägaren är passiv. Det förebyggs genom passivitetsträning (dvs träna hunden på att vara lugn och avkopplad).

Mitt råd till dig

Är du intresserad av att köpa en perro—se till att du skaffar dig hundkunskap. Hundar är alltid hundar, men olika raser fungerar olika.  Olika individer behöver olika mycket träning, men det generella rådet är: SOCIALISERA DIN VALP! Utsätt den för ALLT den kan tänkas råka ut för under sin uppväxt. Köp helst en valp efter föräldrar med genomfört BPH med utslag på socialitet och nyfikenhet.

Försök att uppfostra din omgivning att inte tvinga sig på din hund om du själv inte tycker att det är ok. Hunden bestämmer inte, omgivningen bestämmer inte—det är DU som bestämt dig för att skaffa en ny familjemedlem. Se till att förvalta din vän väl så får du en väl fungerande perro som motsvarar alla förväntningar man kan ha på en hund och några till. Perron är i mina ögon den ultimata hunden!

Läs mer om rasen på Perroklubbens hemsida!